A csodálatos medvehagyma
Ez a kicsit fokhagymára, kicsit snidlingre hasonlító ízű csodálatos növény a tavasz egyik kiemelkedő ajándéka.
Különböző elkészítési receptjeit olvastam már, én mégis a nyersen történő elfogyasztásának vagyok a híve.
A természet úgy rendezte, hogy frissen csak május közepéig juthatunk medvehagymához, ezért arra bíztatom, hogy minél hamarabb és lehetőleg minél többet fogyasszon ebből a különleges csemegéből.
A medvehagyma egy igazi gyógynövény, melynek szervezetünkre gyakorolt hatásai:
• csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést
• javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet
• gátolja a vérrögképződést
• segíti a vér és a máj méregtelenítését
• segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat
• gyulladás gátló hatású
• gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.)
• segíti bőrbetegségek gyógyulását
• vírus és baktériumölő
• NAGYON FINOM!!!!!!!
És kedvcsinálóul, hogy mi mindent lehet medvehagymából készíteni....
A friss medvehagymát darálóban aprítsd fel, tedd befőttesüvegbe, majd önts rá annyi extra szűz olívaolajat, hogy teljesen ellepje. Így a medvehagyma egész évben eltartható.
Medvehagyma krém leves:
A leveleket megmosom, apróra vágom és pici olivaolajon megfonnyasztom.
Adok hozzá apróravágott, főtt krumplit és annyi zöldséglevest , hogy ellepje. Fűszerezhetjük frissen örölt magyarborssal, kevés sóval , majd az egészet összerottyantjuk. A végén összeturmixoljuk egy kis tejszinnel .
Tálalhatjuk sajtos, pirítós bagettel a tetején, de megszórhatjuk félbevágott mandulával vagy dióval is.
Medvehagymás olaj
Ha valaki nem akar sokat pepecselni, akkor ez a legegyszerűbb módja a tartósításnak - természetesen a fagyasztáson kívül. Egész, vagy felaprított leveleket is olajba tehetünk, sőt a kereskedelemben készen kapható olajaknál is jobbat tudunk magunknak készíteni, mivel azok túlnyomórészt az olcsó napraforgóolajat használják.
Tetszés szerinti mennyiségű medvehagymát mossunk meg és tegyük bele egy (lehetőleg szélesebb szájú) üvegbe és öntsük fel olajjal. Ez lehet napraforgó-, repce-, vagy olívaolaj is. (A napraforgó olcsó, a repce semleges ízű, az olíva pedig finoman egészséges.) Más olajjal nemigen kísérleteznék, mert meghatározó ízük miatt elvonják a lényeget: a medvehagyma egyedülálló ízét!
Ha egész leveleket használunk, szebb lesz, de nem olyan markáns. Másik módszer az, ha a levélkéket éles késsel apróra felvágjuk és az olajba tesszük. Ez persze nem túl mutatós, de így érjük el a legintenzívebb ízt. Még jobb, ha egy hét múlva, ha már jól átvette a medvehagyma ízét, ezt az olajat átszűrjük és a tiszta olajba belehelyezünk díszítésként 2-3 levél medvehagymát. Néhány borsszemet, esetleg 2-3 gerezd fokhagymát is tehetünk még az olajba, ez mind átadja majd az aromáját.
Ezt az olajat viszonylag hamar, néhány héten belül fel kell használni.
A képet innen kölcsönöztem.
Medvehagymás fehérborecet
Hasonló módon készíthetünk fűszeres ecetet is, ennek egyik legnagyobb előnye, hogy igen sokáig eláll. (Az ecet nagyon jól tartósít.) Minél jobb minőségű - ebben az esetben inkább fehérborból, vagy pezsgőből készült - ecetet használunk, annál finomabb eredményt kapunk. Lágy, 4-5% savtartalmú ecetet vegyünk, ami önmagában sem kapar túlságosan. Nagyon jó száraz fehérbort is tehetünk hozzá, akkor lágyabb ecetet kapunk.
Nem kell összevágnunk a leveleket, az ecetnél egészben is hagyhatjuk, de az olajnál leírt módszert is alkalmazhatjuk.
400 ml fehérborecet (4-6%), vagy pezsgőecet
100 ml fehérbor (elhagyható)
néhány levél medvehagyma
2 ép gerezd fokhagyma
1 csipet só (elhagyható)
Az összes hozzávalót tegyük egy üvegbe, az elején forgassuk meg naponta az üveget, vagy kavarjuk óvatosan át. Legalább két hétig hagyjuk benne, ennyi időre van ugyanis szüksége, hogy átvegye az ecet az aromákat, utána szűrjük át, de benne is hagyhatjuk a leveleket.
Ezzel a módszerrel más, zöldfűszeres eceteket is készíthetünk.
Medvehagymás pestoalap
Ha nem azonnali felhasználásra, hanem hosszabb időre szeretnénk eltenni a pestot, akkor készítsünk egy, csupán medvehagymából készült alapot, sózzuk, borsozzuk, és csak tálaláskor adjuk hozzá a további ízesítőket (a csonthéjasok közül fenyőmag, mandula, dió, sajt, fokhagyma, vagy egyéb olaj). Így hűvös, sötét helyre téve akár egy évig is eláll. Fontos, hogy a tetején mindig legyen egy kevés olaj, mivel ha a levelek oxigénnel kerülnek kapcsolatba, megkeseredhetnek és elszíneződnek.
100 g medvehagyma (2 csokornyi)
200 ml olívaolaj (esetleg egyéb olaj)
1 mk só
bors, frissen őrölve
A medvehagymát aprítóban durvára pépesítjük, fűszerezzük és összekeverjük az olívaolajjal. Kicsi üvegekbe tesszük és a tetejére is olajat csorgatunk.
Medvehagymapesto, frissen
100 g medvehagyma (2 csokornyi)
40 g parmezán
40 g fenyőmag
100 ml olívaolaj
½ mk só
bors, frissen őrölve
A medvehagymát aprítóban durvára pépesítjük a parmezánnal és a fenyőmaggal. Hozzákeverjük az olajat és fűszerezzük. Fokhagyma nem szükséges bele.
Ez a kész pesto lezárt üvegben néhány hétig eláll.
Medvehagymás vaj
Alapváltozat
50 g medvehagyma (1 csokornyi)
1 ek olívaolaj
1 tk só
200 g vaj
A medvehagymát az olajjal és sóval aprítóban pépesítjük, majd hozzáadjuk a kézmeleg vajat és az esetleges további ízesítőket.
Szintén nagyon gyors módszer, ez a verzió azonban a fagyasztóban várja a sorsát. Ha kisebb hengereket formálunk belőle és fóliába tekert pici hurkákként fagyasztjuk, akkor kivéve kisebb korongokat vághatunk belőle. Ezeket a korongokat fűszervajként rátehetjük grillezett húsokra, sült burgonyára, de nagyon jó alapot képez további felhasználásra is. Később fel is lehet olvasztani és tovább ízesíteni.
Fűszeres medvehagymás vaj
50 g medvehagyma (1 csokornyi)
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 mk Herbes de Provence, provanszi fűszerkeverék
1 tk só
200 g vaj
1 tk citromlé, frissen facsarva
2-3 ek tejföl (24%) vagy crème fraîche
A medvehagymát az olajjal, fokhagymával és a sóval aprítóban pépesítjük, majd hozzákeverjük a kézmeleg vajat. Kevés citromlével vagy fehérborral elkeverjük és 2-3 kanálnyi tejföllel lazítjuk. (Ez esetben a tejföl is ad egy kevés savasságot. Jó minőségű, lehetőleg házi tejfölt használjunk szobahőmérsékleten, különben a tejföl kicsapódhat, vagy vegyünk crème fraîche-t.) Ezt frissen érdemes tálalni, nagyon jó baguette-re, pogácsára kenve, ha pedig nyers zöldségekhez mártogatósnak adjuk, tegyünk bele még egy kevés medvehagymát és egy kanálnyi tejfölt.
a recepteket a dallacucina.freeblog -on találtam